MONUMENTALE SCHEPEN SFEERVOLLE HAVEN HISTORISCHE HAVENSTAD

 

Expositie Oude Hollandse Waterlinie

Van 14 juni t/m 16 augustus 2023 was de rondreizende expositie 'Linie van Boven' gratis te zien in de Museumhaven Gouda: op het plein bij de Bogen en de Rotterdamse poort. De expositie bestaat uit 24 luchtfoto’s van onderdelen van de Oude Hollandse Waterlinie, zoals vestingsteden, sluizen en schansen.

Ook de Mallegatsluis maakt onderdeel uit van de expositie.

We zijn heel blij dat deze expositie wilde aanmeren bij onze Museumhaven. Vele belangstellenden hebben er van kunnen genieten: zowel spontane voorbijgangers als bezoekers die er speciaal op af zijn gekomen.

Meer over de Oude Hollandse Waterlinie
In 1672 werd de Nederlandse Republiek door vier buurlanden aangevallen. Om Holland te beschermen werden polders onder water gezet. Deze waterlinie strekte zich uit van Muiden tot voorbij Woudrichem en kreeg later de naam Oude Hollandse Waterlinie. Onder leiding van de Staten van Holland en prins Willem III van Oranje groeide de waterlinie in de zomer van 1672 uit tot een onoverkomelijke waterhindernis. De waterschappen leverden kennis over effectief watermanagement, en veranderden eeuwenoude waterbeheersingssystemen in een uniek militair instrument. In de loop van 1672 en 1673 werd er op veel plaatsen aan de Oude Hollandse Waterlinie gevochten; onder meer bij Muiden, Nieuwersluis, Woerden en Gorinchem. Na anderhalf jaar verlieten de Fransen de Nederlandse Republiek. In de achttiende eeuw werd de Oude Hollandse Waterlinie verder ontwikkeld, en werden Naarden, Woerden, Oudewater en Leerdam betrokken bij de waterlinie. Na 1815 werden grote delen van de Oude Hollandse Waterlinie opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie waarmee voortaan ook Utrecht werd beschermd.

De rondreizende expositie Linie van Boven is ontwikkeld door Stichting Liniebreed Ondernemen met financiële steun van de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie van de provincie Zuid-Holland. 

Op linievanboven.nl kun je meer lezen over dat wat je op de doeken ziet.

Kinderspeurtocht
Voor scholen of (groot)ouders met (klein)kinderen was een leerzame kinderspeurtocht beschikbaar. Een mooi doel in deze vakantie. 

Kids kregen bij het inleveren van de speurtocht een leuk aandenken mee naar huis.