menu

QUO VADIS

 

Stalen motorsleepboot, lengte 20,92m, breedte 5,05m, diepgang 2,10m; 16 ton; gebouwd in 1940 te IJsselmonde op de werf De Jong en Smit.

 

Riviersleepboot, geschikt voor het slepen van sleepvrachtschepen en voor allerlei andere sleepwerkzaamheden, zoals ook in de grote havens.

 

Het schip is gebouwd onder de naam ‘Gre’ en werd in 1940 gevorderd door de bezetter voor het Marinearsenal, afgebouwd en omgedoopt in ‘Seegarten’. Na de oorlog is het schip weer bij de eerste eigenaar terechtgekomen. In 1953 voer het schip als ‘Charles’ vanuit Dordrecht waar het veel in het bakkenwerk zat voor de aanleg van de dijken in Zeeland. Veel werd ook gevaren op Mannheim. Vanaf 1975 kreeg het schip de naam ‘Quo Vadis’ en is als duwboot gaan varen. De eerste motor was een Brons 250 pk. In 1961 werd een Brons zescilinder dieselmotor type 6GB, 400 pk geplaatst. De hulpmotor is een Samofa eencilinder luchtgekoelde dieselmotor met aangebouwde compressor en 4” waterpomp. Begin jaren tachtig is het schip gestopt met de beroepsmatige vaart en weer teruggebracht in de originele staat.