menu

GOUWESTROOM

 

Stalen beurtmotor, lengte 24,95m, breedte 3,90m; gebouwd in 1924 te Gouderak op de werf van Wed. Duyvendijk.

De beurtmotor is een motorschip, dat gebruikt werd voor beurtdiensten. De opkomst van deze motorschepen berust op de komst van de eerste ‘gloeikopmotoren’, die het mogelijk maakten om relatief kleine en lichte motoren in te bouwen. Vanwege de vaste trajecten werd er vaak niet aan boord gewoond, maar was er wel een bemanningverblijf, meestal onder het voordek.

 

Het schip werd in 1924 ‘Risico’ gedoopt en heeft tot 1941 zand gevaren, voornamelijk op de Hollandsche IJssel. Vanaf 1946 heeft het schip als ‘Gouwestroom’ in de beurtvaart van Boskoop naar de Zaanstreek gevaren voor Motordienst Wed. A. van den Bos.

De huidige motor is een 3 cylinder Brons 60 pk diesel uit 1929, die er in 1959 is ingezet om het schip voldoende vermogen te geven om dekschuiten te slepen. De huidige eigenaar is in 2002 met een uitgebreide restauratie begonnen, waarbij als enige afwijking van het originele beeld de den een voet verhoogd is ten behoeve van stahoogte in de huidige woning onder de luikenkap. In de roef is het oorspronkelijke interieur nog aanwezig en ook de houten bovenbouw van de stuurhut is nog origineel.