menu

BREEVAART

 

IJzeren Zuid-Hollandse paviljoentjalk, lengte 19,14 breedte 3,96. Maximale waterverplaatsing volgens de meetbrief 65 ton. Gebouwd in 1894 te Woubrugge op de werf P. van Dam.

 

Tjalk is een verzamelnaam voor vele soortgelijke schepen met kromme stevens, rond voor- en achterschip met naar binnen vallend boeisel boven de vaak forse berghouten en aangehangen roer. Tjalken hebben een geringe diepgang dankzij de toepassing van zijzwaarden die meestal van hout en later van staal gemaakt zijn. Het tuig bestaat meestal uit één mast met grootzeil en fok, vaak ook een boegspriet met kluiver. De mast is vast voor de zeevaart en strijkend op bokkepoten of met contragewicht voor de binnenvaart. Deze tjalk is een typisch Zuid-Hollands schip met vrij vlakke zeeg en lage kop en achterschip.

 

Het schip is vanaf de stapelloop in 1894 tot 1954 door drie generaties van dezelfde familie geschipperd. Aanvankelijk onder de naam ‘Dwaal ik wacht U’, later als ‘Ziet op U zelve’. De schipperswoning bevindt zich onder het verhoogde achterdek, het paviljoen, waar de lange helmstok overheen reikt. Achter op het luikhoofd is nu ten behoeve van de bewoonbaarheid een laadroef geplaatst, wat vroeger ook wel tijdelijk gebeurde.