menu

Tijdens Open Monumentendag 2017 op 9 september was ook in de Museumhaven van alles te bekijken en te beleven. Op twee schepen waren de traditionele roef te bezichtigen en op het werfterrein aan de Vest waren oude ambachten te zien. 

 

Bezichtigen bijzondere schipperswoningen

Elk schip in de Museumhaven maakt onderdeel uit van het Varend Erfgoed van Nederland. De schepen zijn net zoals de monumentale panden in Gouda normaliter niet van binnen te bekijken, behalve op Open Monumentendag. In de Museumhaven is de roef van de Regina dit jaar opengesteld. De roef is de oorspronkelijke schipperswoning. Je vindt de Regina aan de Vest tegenover Molen de Roode Leeuw. Bijzonder aan deze roef is dat deze nog de oorspronkelijke betimmering heeft. Bewonder vooral ook het opmerkelijke houtsnijwerk.

Ook onze nieuwste aanwinst, de Lena Clazina, heeft een prachtig mooie traditionele roef, die ook op 9 september te bezichtigen is. De Lena Clazina ligt aan het Buurtje, tegenover de rode muur van Croda.

Dat het echt bijzondere roefjes zijn, blijkt wel uit het feit dat beide roefjes zijn opgenomen in het boek 'Behouden binnenkant' van de Vereniging Historisch Bedrijfsvaartuig.

 

Oude ambachten

Mede dankzij de werf bij de Museumhaven is het mogelijk om oude ambachten levend te houden, zoals smeden, klinken en diverse manieren van houtbewerking. Op zaterdag 9 september zijn enkele van die ambachten te aanschouwen. De schippers zijn graag bereid uit te leggen hoe het werkt. De werf ligt aan de Vest, naast het Kaaspakhuis, ter hoogte van nummer 252.